"Хоро от Гарвани" и редове от клишета

Заглавие:
"Хоро от Гарвани"

Автор:
Бранимир Събев

Издателство:
Фабер

Преди време попаднах на няколко ревюта за книгата, които бяха предимно позитивни, и реших и аз да отделя време и да я прочета. Ами, оказа се, че си загубих времето напразно. „Хоро от гарвани” е една от най-скучните книги, които някога съм чел. Препоръчвам ви, ако я четете да е преди лягане, защото успива много лесно. А най-добре е да я забравите на пейката в парка, което ще ви спести излишните усиля да добутате книгата докрай, а повярвайте ми, това не е чак толкова лесно. Сборникът не е голям и би трябвало да се чете бързо, но все изникваше нещо далеч по-интересно от отегчителните разкази.

Книгата започва с изключително посредственият разказ "Моторът на смъртта". В него няма нищо ново, нищо неочаквано, всичко е ясно и предсказуемо от началото до края. История, която сме виждали в множество второразрядни хоръри. Героите също са банда стереотипни рокери, които, освен всичко друго, са  и недостоверно представени. В началото уж са корави пичове, а после напълниха гащите от история, която не би изплашила и група деца край лагерен огън. А върхът на клишето е обладаният от призрак мотор, който носи супер оригиналното име – Кърс (Проклятие).

Кошмарно начало, което ме накара да осъзная, колко е важно за един сборник с разкази да стартира, ако не добре, то поне прилично. Почти се отказах да продължа нататък, но все пак реших да дам шанс на Събев и да прочета още няколко разказа. И така я карах разказ след разказ, но не последва нищо ново. Признавам си, че не успях да стигна до края и може там да има нещо по-интересно, но аз не мисля да си жертвам повече от времето за тази книга.

„Хоро от гарвани” е трагично слаб сборник. Разказите се четат бавно и с отегчение, но хубавото е, че поне бързо се забравят. Историите не успяха да създадат никакво напрежение в мен, което може да се дължи на предсказуемия краят на много от разказите. Дразнят и баналните определения, като: „демон на отмъщението”, „сатанинска усмивка” и др. Спокойно може да пропуснете това заглавие, защото няма с какво да ви изненада. Никакъв ужас, само скука и клишета.

Оценка: Отегчен до скръб /5

Коментари

Популярни публикации от този блог

Топ 10 филми със зомбита

Сред дивата пустош

Анархизъм и поезия в "Една и съща нощ"