Нищо ново в "Конг-фу Панда 3"

На онези, на които са им харесали първите два филма, ще им хареса и този. Героите са същите, като са добавени и някои нови, хуморът е същия, атмосферата е същата. Всичко, което ни е накарало да харесаме останалите части, го има и тук. Е, добре де не всичко, но за това по-късно. Какво е новото ли? Ами нищо!

Окей, ще започна с нещо позитивно. Това което на мен ми допада най-много в "Конг-фу Панда" е времето и мястото, където се развива действието. Древен Китай с всичките му тайнства, мистика, мъдрост, дълбоки традиции и красива природа е пренесен по прекрасен начин и тук. И това никак не е случайно, защото продукцията е разработена съвместно с Китай.

Идеята за животни владеещи конг-фу сигурно е стара колкото и самото конг-фу, но все още работи. Особено в анимацията. Дълбоки, но прекалено поучителни и леко изтъркани фрази, като – Ако правиш само това, което можеш, няма да бъдеш повече от това, което си – биха звучали нелепо в по-сериозен филм, но изречени от плъх или костенурка са си точно на мястото. Не бива да забравяме все пак, че продукцията е предназначена главно за деца.

Анимацията не е прекалено сложна, че да избяга от основната си таргет група, но не е и прекалено инфантилна, че да отегчи възрастните. Всичко си е в рамките на нормалното за една анимация. Идеята вложена във филма е обяснена и в диалозите, така че децата да могат да я разберат без да бърчат носове и да се чудят какво точно се случва. Спокойно, тук това няма да се случи.

Актьорите, който озвучават главните герои, са същите като в предишните филми и едва ли имат нужда от представяне. Новите имена са на същото високо ниво. Брайън Кранстан е Ли, бащата на По. Не, не патока. Онзи другия. Пандата. Злодеят е поверен на носителя на Оскар Джей Кей Симънс, който добре компенсира неубедителната музикална тема, която са му лепнали. Ханс Цимер можеше да избере по-зловещи мотиви за него, но в сравнение с това, което стовари върху Електро на Джейми Фокс, това тук е много по-поносимо. Иначе останалата част от саундтрака е на познатото високо ниво за Цимер.

"Конг-фу панда 3" има и места, където стои много по-слабо от своите предшественици. Поуките са почти нищожни в сравнение с първите две части. Всъщност те са взети направо от първите две части и не ни се предлага нищо ново. В основата е нещо от сорта на - всеки е това, което е и трябва да намери собствения си път. Окей! Не се ли говореше за това и в първия филм?

В първите части имаше общност със здрави традиции и богат плурализъм. Имахме различни животни борещи се заедно със злото. Какво имаме тук? Маргинализирана общност запокитена някъде в дълбоката провинция, където всички са мързеливи и глупави. Виждаме и представителя на една по-развита общност, който отива уж да се учи от тях, но после вижда, че не знаят нищо и започва той да ги учи. Толкова е американско, че очаквах и някой изтребител да прелети по някое време. Щеше да е далеч по-добре, ако По учеше пандите на конг-фу, а те му помагаха да овладее чи. Нали уж "Конг-фу Панда" учеше децата, че всеки си има своите качества и знания, които може да са различни от нашите, но не са по-малко стойностни. 

Друго, което мен лично ме разочарова е селото на пандите. Около него няма никаква магия, святост и мъдрост, която очаквах да видя. В предишните филми ни водеха към един сюжет, а накрая ни сервират това. Пандите бяха представени по много неадекватен начин. Вместо мистични и могъщи същества, които светът е на път да загуби, видяхме банда несретници. Можеше в много по-голяма степен да засегнат темата за застрашения вид, която бе отворена в предишните филми и аз очаквах по-добър завършек.

Това че По овладя чи без капка положен труд, освен че е лишено от всякаква дълбочина, не предлага нищо полезно за подрастващия ум. Дори напротив. В съвременното общество всичко се получава наготово и сме лишени от воля и търпение, а това са неща, които са изключително важно за азиатските философии.  "Конг-фи Панда 3" отстъпва в някаква степен от собствените си идеи.

Дали трябва да отведете децата си да гледат "Конг фу Панда 3"? Да, защото филмът, въпреки недостатъците, е добър. Дали обаче трябва да има Конг-фу Панда 4? Аз мисля че не. Историята вече започва да се изхабява и четвърти филм просто е излишен.

Оценка: 6/10

Коментари

Популярни публикации от този блог

Топ 10 филми със зомбита

Анархизъм и поезия в "Една и съща нощ"

Сред дивата пустош