"Civil War"

Преди да е стартирал Captain America: Civil War реших да драсна няколко думи за комикса Civil War от 2006 година. От трейлъра на филма се вижда, че има някои общи черти между двете и явно ще избягват свободните интерпретации, които не доведоха до нищо добро при Age of Ultron. И понеже Civil War не ми е сред любимите комикси, няма да увъртам и ще карам направо. Което ще рече, че ще има спойлери.


Когато опре до рейтинги телевизиите са способни на непоправими глупости. Именно с една такава глупост започва комикса Civil War. Група риалити неудачници, които се мислят за супер-герои, се натъкват на банда злодеи и решават да понаправят малко шоу за скучаещия зрител. И го правият със зрелищен финал. Един от злодеите експлодира, но за нещастие наблизо има детска площадка и… Е, картинката е ясна.

След този инцидент медиите решават, че супер-героите са виновни, навират няколко микрофона в лицата на опечалените, раздухват трагедията, а това вбесява лишената от самостоятелно мнение тълпа. Група афектирани побойници понабиват Джони Сторм и става ясно, че нещата са ескалирали.

Това води до създаването на нов закон, който задължава супер-героите да свалят маските и да се регистрират, като агенти на държавна служба и да вземат заплата. Една част, най-вече онези, които никога не са крили самоличностите си, приемат закона. Нейни водачи са Тони Старк, Рийд Ричардс и Ханк Пим. Другите, главно героите работещи по-близо до улицата, са убедени, че запазването на самоличността е единственият начин да предпазят себе си и близките си. Техен лидер става, миналият в опозиция, Капитан Америка.

От тук нататък сюжета е прост. Капитан Америка и Железният човек си разменят по една победа, Спайдермен и Сю и Джони Сторм го играят обърниплащове, а Ема Фрост отрязва амбициите на Тони Старк, който я моли да се присъедини към неговия отбор, и заявява, че Х-Мен ще запазят неутралитет.

Правителството на САЩ и Мария Хил, която сега е директор на Щ.И.Т., подкрепят Железния човек и екипа му, но отборът на Кап получава побутване от намиращият се в неизвестност Ник Фюри.

След първото голямо сражение, когато Тони Старк устройва капан на хората на Капитана, поради проявена глупост от страна на Старк и Рийд Ричардс, загива Голиат (един от супер-героите в одбора на Капитана). Това кара много от героите да се запитат дали са на правилната страна. Следва преструктуриране на силите, като именно тогава Спайди, Човека факел и Невидимата жена минават в отбор Кап.

Същевременно Рийд Ричърдс и Тони Старк си играят на комунисти и построяват свой собствен концлагер с кодово име 42. Тони Старк стига дори по-далеч, като наема бивши супер-злодеи на своя страна и ги пуска след Питър Паркър. Паякът отнася много бой, но е спасен от Наказателят.

Автор на комикса е Марк Милър (Kick-Ass, Old Man Logan), който е едно от големите имена в комикс индустрията. Лично за мен Civil War не е най-добрата му творба и останах малко разочарован. Age of Ultron на Бендис ми хареса много повече.

От към художествено оформление Civil War не предлага нищо ново, но не е и нужно, защото схемата работи. Полетата са големи, цветовете ярки, а динамиката е на ниво. Типичния Марвел-ов комикс в най-добрия му вариант.

Сюжетът върви по добре утъпкана пътека и също не изненадва. Дори ми бе малко скучен. Темата за забрана на супер-героите е дъвкана от DC/Vertigo още през 80-те (а може би и по-рано). През годините Х-Men също са имали проблеми с официалните власти.


Civil War си има своите силни страни, но има и доста пропуски. Много ми е интересно, какво ще ни покажат в предстоящия филм Capitan America: Civil War. Надявам се да се получи добър филм, който да отмие разочарованието ми от Avengers: Age of Ultron.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Топ 10 филми със зомбита

Сред дивата пустош

Анархизъм и поезия в "Една и съща нощ"