Почти "Малкият Принц"

Малкият Принц. Какво да кажа за него? За новия анимационен филм де, не за книгата. Филмът почва добре, дори леко ми напомня на „Американски прелести”, което е супер, защото това е един от любимите ми филми. Идеята за един корпоративен, обезличаващ  свят, където индивидът не е добре приет, е намерила добра почва тук. Вече няма място за луди изобретатели, мечтатели или хора с приключенски дух. На тях не се гледа с добро око, а съседите ги избягват. Те са трън в очите на системата и на полицията, разбира се. 

Днес, дори и децата се държат като възрастни, а възрастните непрекъснато и безпощадно крадат от детството им, заради собствените си амбиции. Това се случва и с малкото момиченце в историята. Тя непрекъснато се опитва да отговори на очакванията, който света и най-вече майка и имат към нея. Няма приятели, няма детство, няма забавление, само книгите. Именно от книга, която един шантав авиатор и подхвърля, започва историята която променя живота и. Историята ни е добре позната, защото е онази история, която е променила живота и на много от нас, но и не е съвсем същата.

„Не е страшно да пораснеш. Страшно  е да забравиш.” Тези думи на авиатора малко ми напомня на: „Не е страшно, когато се горят книги. Страшно е, когато не се четат” на Бредбъри. Явно хората, които са отговорни за анимацията, са решили, че „Малкия принц” не се чете вече и е потънал в забрава и са се заели да ни припомнят книгата.

 Всичко дотук е добре, но не мога да не отбележа и някои недостатъци, които продукцията има. 

Първо: Мисля, че друго заглавие би било по-подходящо. Това е малко подвеждащо и много хора очакваха адаптация на книгата, а това не е така. Книгата е 1/3 от целия филм. Това е по-скоро един нов прочит на "Малкия принц”. Дори, ако заглавието бе просто „Един нов прочит” мисля, че би било много по-уместно.

Второ: Мисля, че филма трябва да се раздели на три части – много силна първа част (първия 1 час) и посредствена в стил „Дисни” втора част. После идват последните 10 минути и филма отново става приличен. Не, че в онзи около половин час на втората част няма идея, но някак ми се стори не на място, а образа на вече не толкова малкия принц  дори ме дразнеше. Той бе типичното, странно, леко схванато хлапе, което света е отхвърлил, но и което виждаме като шаблон в съвременните анимации. Финала е различен от оригиналния, но ми хареса, че са успели да запазят горчиво-сладкия завършек на историята.


Това мисля за анимацията „Малкия Принц”. Сравнително добър филм. Много по-добър в началото и в края, и леко посредствен в средата, но все пак добър. Това обаче, определено НЕ Е екранизация на произведението на Екзюпери. По-скоро е екранизация на фенфикшън по „Малкият принц”. Но ако ви се гледа нова история с познати герои, това е точно за вас.
Оценка: 6,5/10

Коментари

Популярни публикации от този блог

Топ 10 филми със зомбита

Сред дивата пустош

Анархизъм и поезия в "Една и съща нощ"