Обещаващ първи сезон на "The Expanse"

The Expanse е проект на SyFy по романите на Джеймс С.А. Кори, псевдоним зад който се крият двама писатели – Даниел Ейбрахам и Тай Франк.  Сериалът се фокусира върху част от първия роман „Левиатан се пробужда”.

Историята се развива през 23 век, когато галактиката е колонизирана и разделена на три фракции: Земя и Луна, където политици и богати компании имат свои интереси и експлоатират хората от Външния пояс. Марс, който е независима военна сила притежаваща добре оборудвани космически кораби със стелт технология, които са постоянна заплаха за Земята. Външния пояс, който издържа Земята и Марс със ресурсите си, но е зависим от доставките на  лед (вода) и всяка проява на недоволство е потушавана като се спират доставките. И без това крехкия мир е застрашен и от радикална организация, която подстрекава хората от Пояса към бунт.

Действието започва със сигнал за помощ, който влекача Кентърбъри улавия и втория офицер Джеймс Хоудън, заедно с четирима от екипажа, вземат совалката Рицар и отиват да проверят какво се е случило. От нищото се появяват кораби, които са дори по-високотехнологични и от тези на Марс. Никой не знае на чия страна са, а чак в края на сериала се разбира, къде са построени. Те взривяват Кентърбъри и единствените оцелели са екипажа на совалка Рицар. Следват още няколко сблъсъка на екипажа с тайнствените кораби и с флотата на Марс, докато накрая се срещат с Фред Джонсън, личност със зловеща репутация и неясни цели.

В същото време детектив Милър, намиращ се на станция Церер,  получава мисля да намери изчезналата Джули Мао, която се оказва  дъщеря на един от най-богатите и влиятелни хора на Земята. Тя е и тази, която е изпратила сигнала до Кентърбъри. Същевременно, сред населението на Външния пояс, от който е част и станция Церер, избухва бунт и Милър трябва да се справя и с това.

Детектив Милър и екипажа на Холдън се срещат към края на сериала и точно когато изглежда, че  загадката най-сетне ще се разплете, след едни събития, за които няма да издавам подробности, сред местното население плъзва епидемия  и главните герои са поставени в нова опасност. И там някъде сериала свършва и ни оставя в очакване на втори сезон.

Като цяло The Expanse е интелигентен и добре направен сериал. В него има политически интриги, добре заснети битки между космически кораби, криминални разследвания, бунтове, конфликти и една голяма загадка, която е надвиснала над всичко това. Сюжета се развива бавно и методично ни въвежда в света на героите, докато политиците се опитват да предотвратят напиращия конфликт, а всеки от персонажите пази тайни, които никога не ни се разкриват напълно. Имаме добре построен свят, който е буквално с галактически размери, но историята и съдбите на героите са добре свързани и оставят чувство за  компактност.   

Все пак не мога да не спомена и някои недостатъци на сериала. Отвореният край остави много неизяснени въпроси, а сюжета ме остави с очакването, че поне една част от загадките ще намерят отговор на финала. Сякаш през цялото време навиваха пружината, но така и не дадоха очакваната развръзка и оставиха цялото зрелище за втори сезон. Аз бях малко разочарован и че страхотният опенинг, с който започна пилотния епизод, отсъства в останалите серии.


The Expanse е изключително качествен проект и има какво да предложи. Сериалът е добре заснет,  ефектите са добри за продукция на SyFy и има въздействаща музикална тема. Непрекъснатото сравнение с „Бойна звезда: Галактика” е донякъде комплимент, но е и доста неточно и като цяло излишно, защото The Expanse е доста различен и има свои качества, които феновете на жанра ще оценят.
Оценка:8,5/10

Коментари

Популярни публикации от този блог

Топ 10 филми със зомбита

Сред дивата пустош

Анархизъм и поезия в "Една и съща нощ"