Кръв и политика в "Suburra"

Suburra е адаптация по едноименния роман на Карло Бонини и Джанкарло Де Католдо. Името идва от квартал в Древен Рим. Филмът е тъмна сплав между улична агресия и изискан стил, между романтика и вулгарност. Събитята ни отвеждат, както в богатя Рим на политици и обществени лидери, така и сред престъпните среди в бедните квартали. Тези два свята се размиват, когато богатите се опитват да превърнат един от бедняшките квартали в новия Лас Вегас. Това обаче не може да се случи без подкрепата на местния престъпен лидер Номер 8.

Филма започва с еротична сцена между политика Филипо Малгради и две проститутки. Нещата обаче страшно се объркват и се замесва четвърти човек - сутеньор с прякор Кинжала.  За да си реши проблемите, Малгради търси помощ от негов съпартиец, който има връзки в мафиотските среди. Така се забърква и Номер 8, който още повече влошава нещата и вкарва историята във водовъртеж от отмъщение, сложно преплетени връзки и  частни интереси.

Номер 8 е агресивен и безмилостен престъпник, който се опитва да излезе от сянката на брат си и да се наложи в престъпния свят. Неговата мечта е родния му квартал да се развие и всички да са богати, бляскави и красиви. Приятелката му е откачената и пристрастена към наркотиците Виола. Тя е интересен персонаж и изиграва ключова роля в много от обратите във филма.

По някое време се намесва и могъщ мафиотски бос от циганска фамилия, който тръгва да отмъщава за брат си Кинжала. Изнудвайки безхарактерния Себастиано, получава ценна информация и решава и той да поиска  парче от пая

А зад всичко това стои неостаряваща личност с прякор Самураят. Той е човек с изключително влияние и се радва на уважение, както сред политиците, така и сред мафиотите. Самураят, представлява интереса на "южните фамилии" и трябва да подсигури прокарването на закон, който да е в техен интерес. 

Филмът се опитва да ни представи по един откровен начин ситуацията в днешна Италия. Първите кадри на филма са на политически дебат в парламента, но после се озоваваме сред безмилостни гангстери, чупещи костите на някакъв човечец. Постепенно блясъка се отдръпва и от тъмните улички, между величествена история и световни забележителности, се показва озъбеното лице на корумпирания Рим. Тук никой не е невинен, а престъпността и наркотиците са част от дневния ред. Обикновеният гражданин е просто масовка. Статист в протестни шествия, които никой не чува. И всичко това на фона на пороен дъжд. 

Полицията във филма почти отсъства, а всички, дори и зрителя, привиква към нейното бездействие и безпомощност. Това решение работи много добре и създава брутален свят, където престъпността диктува правилата. 

Suburra е един от най-добрите италиански филми, който съм гледал в последните години. Филмът поддържа едно много интензивно темпо през цялото време и не позволява на зрителя да скучае нито за миг. А за саундтрак е ползвана музиката на М83, която допълнително наелектризира атмосферата.

С този проект и дори още по-добрия Beasts of No Nation, Netflix показва, че ще бъде фактор не само на малкия екран. А в началото на 2017 година,  се очаква компанията да  пусне и сериал базиран на Suburra.
Оценка: 8,5/10

Коментари

Популярни публикации от този блог

Топ 10 филми със зомбита

Анархизъм и поезия в "Една и съща нощ"

Сред дивата пустош