The Big Short

The Big Short е базиран на едноименната книга на Майкъл Луис (има я и на българския пазар) за финансовата криза от 2007 г. Режисьор и сценарист на филма е Адам Маккей. Сценарият се фокусира върху срива на жилищния пазар в САЩ и малцината, които го забелязват. Тук виждаме истината, без да ни се драматизира, без някой да ни чете конско и да ни поучават, без някой да нашепва:”Аз нали ти каза!”

Актьорският състав е перфектен и пълен с известни имена, като в това отношение конкуренция му е само Spotlight. Във филма виждаме: Брад Пит, Райън Гослинг, Стив Керъл, Крисчън Бейл, Марго Роби и дори Селена Гомес.

Райън Гослинг, освен че се въплъщава в един от героите, е и в ролята на разказвач, което до голяма степен ни помага да се ориентираме в сложния и леко суховат на моменти сюжет. А, когато положението стане прекалено hard и зрителя е на път да спре филма и да тръгне да се рови из търсачката, че да разгадае сложните икономически термини, се появява някоя звезда и обяснява нещата по достъпен начин. Например, Марго Роби говори за ипотечни облигации докато си пие шампанско във ваната.

Филмът започва с историята на ексцентричния, едноок и слушащ метъл мениджър Д-р. Майкъл Бъри (Крисчън Бейл). Той има проблеми с общуването, но е брилянтен с цифрите и е първия забелязал срива на жилищния пазар. Така започва да изкупува слопове залагайки, че американската икономика ще се срине. В крайна сметка, Бъри, се оказва прав и както си се разхожда бос из офиса, чете Тери Брукс и се разправия с разгневени клиенти, се нагушва с пари.

Неколцина следват примера на Бъри и започват да правят същото. Един от тях е и Марк Блоум, брилянтно изигран от Стив Керъл. Той и героя на Гослинг разкриват и интригата с кредитния рейтинг и силиконовите CDO-та. Не се притеснявайте ако не сте разбрали последното, Селена Гомес, ще го обясни във филма.

За да направи темата максимално достъпен МакКей вади всички козове от ръкава си. Често се случва някой от героите или гост звездите да строши четвъртата стена и да обясни какво се случва. Подобни са сцените с Марго Роби и Селена Гомес, които вече споменах. Маккей прибягва и до хумора, а често се заиграва и с абсурдността на ситуацията. Така например, в един момент дават героя на Стийв Карел, който  обяснява как хората се интересуват повече от клюките за известни личности отколкото от съществените проблеми, а в следващия момент камерата ни залива с кадри на рекламни пана и витрините на магазини.

По великолепен начин Маккей превръща една на пръв поглед скучна и неразбираема история, в един сравнително забавен филм. Въпреки това, филма остава малко тежък за неикономисти и на мен ми трябваха две гледания за да го схвана, но почти документалния подход, който режисьора е използвал,  ни улеснява максимално. The Big Short е сред най-добрите филми за 2015 година и заслужава да се види, дори и само от информативна гледна точка.
Оценка:9/10

Коментари

Популярни публикации от този блог

Топ 10 филми със зомбита

Анархизъм и поезия в "Една и съща нощ"

Сред дивата пустош